Kovid-19 sürecinde ara verilen yaban hayatı araştırmaları yeniden başladı | Av Doğa & Oltacı Dergisi TV
SON DAKİKA

Kovid-19 sürecinde ara verilen yaban hayatı araştırmaları yeniden başladı

Bu biyografi 23 Haziran 2020 - 11:18 'de eklendi ve 154 views kez görüntülendi.

Kars’ın Sarıkamış ilçesindeki ormanlarda yaÅŸayan bozayı, kurt ve vaÅŸak gibi yabani hayvanların yaÅŸamlarının araÅŸtırılması için yapılan ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında ara verilen çalışmalara yeniden baÅŸlandı.

Tarım ve Orman Bakanlığına baÄŸlı DoÄŸa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün izni ve KuzeyDoÄŸa DerneÄŸi ile IÄŸdır Üniversitesinin ortak çalışmasıyla yürütülen “DoÄŸu Anadolu Yaban Hayatı AraÅŸtırma ve Koruma” projesi kapsamında, Sarıkamış Ormanları’nda yaÅŸayan yaban hayatı araÅŸtırılıyor.Bu çerçevede ormanda ekiplerce yakalanan yaban hayvanlarının bazıları, uydu vericisi takılıp yeniden doÄŸaya salınarak hayatlarına dair bilgi elde etmek için izleniyor.AraÅŸtırmalara katılan IÄŸdır Üniversitesi öğretim görevlisi ve yaban hayatı veteriner hekimi AyÅŸegül Çoban, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu seneki çalışmalara Kovid-19 salgını sebebiyle bir süre ara verildiÄŸini, ancak bunu telafi edecek ÅŸekilde çalışmalara son sürat baÅŸladıklarını söyledi.Çoban, IÄŸdır Üniversitesi olarak 2011 yılından beri bu alanda yapılan bilimsel çalışmayı aktif olarak yürüttüklerini belirterek, “Uluslararası öneme sahip ve uluslararası ekiple yürüttüğümüz bu tür bilimsel projelerin ve faaliyetlerin yürütülmesine üniversitemiz deÄŸer veriyor. Alana da katkımız bu anlamda çok büyük oluyor. Üniversitenin de çalışmalarıyla bu projelerimiz çok deÄŸer kazanıyor.” dedi.Çalışmalarda bozayı, kurt ve vaÅŸakları, uydu vericisi ile, foto-video kapanla izlediklerini anlatan Çoban, ÅŸunları kaydetti:”Bugüne kadar 61 bozayı, 21 kurt ve 10 vaÅŸak yakaladık ve bu hayvanlara tek tek verici takarak doÄŸadaki hareketlerini takip ettik. Verilerimizi indirdik ve bilimsel makaleler çıkarıyoruz. Hayvanların biyolojilerini, davranışlarını, ne kadar alan kullandıklarını takip ediyoruz. Bu tabi ki bilimsel anlamda uluslararası düzeyde çok önemli bir proje, çalışmalarımıza yine bu sene devam ediyoruz. Bundan sonra da bozayı, kurt, vaÅŸak türündeki hayvanları yakalayıp takip etmeyi hedefliyoruz.”

Kaynak Habertürk

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Türkiye’de ilk defa bir yaban hayvanı ölüsüne kriminal inceleme yapıldı

Türkiye’de ilk defa bir yaban hayvanın ölüsü üzerinde kriminal inceleme yapıldı. Jandarma Genel Komutanlığı Kriminal Daire Başkanlığı ekiplerince Seydikemer-Antalya karayolu üzerinde çenesi parçalanmış halde ölü bulunan vaşak üzerinde yapılan kriminal incelemede, hayvanın araç çarpması sonucu öldüğü, öncesinde de ateşli silahla vurulduğu belirlendi. Türkiye'de yaban hayatı üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nden Dr. Yasin İlemin, Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Fethiye Şefliği ve Jandarma Genel Komutanlığı Kriminal Daire Başkanlığı ekipleri iş birliğiyle, Türkiye'de ilk defa bir yaban hayvanın ölüsü üzerinde kriminal inceleme gerçekleştirildi. Dr. Yasin İlemin, Seydikemer-Antalya karayolunda …

Tarım ve Orman Bakanlığı destek verdi! Seri üretime geçiliyor!

Malatya'da kayısı çekirdeÄŸinden toz ve yaÅŸ olarak üretilen kahvenin Tarım ve Orman Bakanlığının desteÄŸiyle seri üretiminin yapılması planlanıyor. Dünya kuru kayısı üretiminin büyük kısmının yapıldığı kentte, kayısı çekirdeÄŸi ihracatından yıllık ortalama 15 milyon dolarlık gelir elde ediliyor. CoÄŸrafi iÅŸaret tescil belgesine sahip Malatya kayısısının çekirdeÄŸinden üretilen kıvamlı ve instant kahve türleriyle bu ürünün katma deÄŸerinin artırılması hedefleniyor. Kayısı AraÅŸtırma Enstitüsü Müdürü Abdullah ErdoÄŸan, Tarımsal AraÅŸtırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) Ar-Ge Destek Programı kapsamında 2017 yılında baÅŸlattıkları kayısı çekirdeÄŸi kahvesi geliÅŸtirme projesinin geçen yıl sona e…

Doğanın bağrında, doğayla barışık bir yaşam

Yusuf ve Teslime çifti 35 yıldır, Neolitik çaÄŸdan günümüze birçok uygarlığın yaÅŸam alanı olarak seçtiÄŸi, kendine özgü benzersiz kaya ÅŸekilleri ve 8 bin yıllık prehistorik kaya resimleriyle ünlü BeÅŸ Parmak (Latmos) daÄŸlarının gözlerden uzak bir köşesinde yaşıyor. Evlerini, sularını karşılayacakları mini barajı, tandırı, ocağı kendileri yapmış. Evlerinde tek teknolojik alet var ve bir de pilli bir radyo...  Yusuf Bilir, Latmos'un vahÅŸi coÄŸrafyasında doÄŸmuÅŸ. Önceki yıl hastalanıncaya kadar, 65 yıl boyunca bu coÄŸrafyadan hiç uzaklaÅŸmamış. 35 yıl önce evlenmeye karar verdiÄŸinde, Teslime hanım ile birlikte kendi yuvalarını, bu gün yaÅŸadıkları evlerini yapmak için omuz omuza çalışmışlar. Yusuf Bilir, her taraf kayalık olsa da, ev y…

Kirlenmesin diye ellerini nehirde yıkamayan kayıp Türkler: Dukhalar

Türkçe'nin bir lehçesini konuşan bu kabilenin adı Dukhalar. Bir başka deyişle ise Tsaatan halkı. 'Kayıp Türkler' olarak da bilinen bu topluluk, avlarını paylaşarak, ormanlardan yemiş toplayarak doğayla uyum içinde yaşıyorlar. Doğaya o kadar saygılılar ki ellerini dahi nehirlerde yıkamıyorlar. Aslında bu tip halklar Asya'nın her yerinde bulunabilir ama Dukhalar'ı diğer göçeme halklardan ayıran en büyük özellikleri; Tibet sığırı, deve, keçi ya da at yerine ren geyiği besiciliği yapmaları ve kurtlarla yaşamaları.2 Dukha halkına 'Tsaatan' denmesinin sebebi de şu: Moğolistan'da Dukhalar'dan başka ren geyiği yetiştiren bir topluluk yok, bu nedenle Moğolcada 'rengeyiği insanı' anlamına gelen 'Tsaatan' diye adlandırılıyorlar.3 Ren geyiğini …

Aralık ve Ocak aylarında toplanıp ormana dikiliyor! Yaban hayatı için çok önemli

Zonguldak'ın'ın EreÄŸli ilçesinde yetiÅŸen ateÅŸ dikeni aÄŸacından toplanan meyveler, yaban hayatın desteklenmesi için fidan haline dönüştürülerek ormanlara dikiliyor. Gökçebey Orman Fidan Müdürlüğü ekipleri, EreÄŸli’de yaygın olarak yetiÅŸen ateÅŸ dikeni aÄŸacının meyvelerini, fidan olarak yetiÅŸtirmek üzere topluyor. Yılın aralık ve ocak aylarında toplanan ateÅŸ dikeni meyvelerinin içindeki tohumlar Gökçebey Orman Fidan Müdürlüğü'nde ayrılarak fidan olarak yetiÅŸtiriliyor. Ekiplerin ormanlardan topladığı ateÅŸ dikeni meyveleri, araçlarla Gökçebey ilçesine götürüldü. Bu yıl hedeflenen 150 bin ateÅŸ dikeni fidanı, daha sonra ormanlık alanlara dikilerek yaban hayvanlarının yaÅŸamlarını devam ettirmesi saÄŸlanacak.  Ormancı ÅžerefÂ…

Gölbaşı Barajı’nın yüzde 90’ı kurudu, çiftçiler endiÅŸeli

1 Bursa Ovası'ndaki tarım arazilerinin büyük bir kısmına su kaynağı olan Kestel ilçesindeki Gölbaşı Barajı'nın yüzde 90'ı kurudu.   2 Geçen sene bu zamanlarda barajın suyla dolu olduÄŸunu belirten çiftçiler, çok endiÅŸeli olduklarını ve ektikleri sebzeleri sulayacak su  olmadığını söyledi. 3 Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından 1933 yılında tarım arazilerini sulamak için, Bursa'nın Kestel ilçesine yaptırılan Gölbaşı Barajı'nın yüzde 90'ı kurudu.  4 UludaÄŸ ve Katır DaÄŸları'ndan akan sularla beslenen, Gürsu, Kestel, Yıldırım ve Osmangazi ilçesindeki tarım arazilerini sulamak için kullanılan barajda yaÅŸanan kuraklık, bölge çitçilerini endiÅŸelendirdi.  5 Kıyıdan, yer yer 100 metrey…

GÜNLÜK HABER AKIŞI

SON DAKİKA HABERLERİ